Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Καιρός για κηπουρική

Ξεκινήσαμε την ενασχόληση μας με τη σπορά διαβάζοντας 
" Ο σπόρος της ειρήνης "

 Παρατηρήσαμε εικόνες, ανοίξαμε εγκυκλοπαίδειες, καλέσαμε και ειδικό, γεωπόνο, τον μπαμπά της Δέσποινας για να κατανοήσουμε τη διαδικασία της βλάστησης των φυτών και της παραγωγής σιταριού.





 Ο κύριος Χαράλαμπος μας έφερε μαρούλια και τα φυτέψαμε



 και καλαμπόκι για να πειραματιστούμε πώς βλασταίνει.

Ευχαριστούμε πολύ!!!




Η μαμά του Χάρη έφερε βολβούς και φυτέψαμε και ο μπαμπάς της Ιωάννας και της Μελίνας χώμα και σπείραμε ο καθένας σε ένα γλαστράκι όσπρια και περιμένουμε με ανυπομονησία να φυτρώσουν.













 Σαν επιστήμονες που είμαστε βάλαμε σε ειδικά βάζα βολβούς από ζουμπούλια, θα τα παρατηρούμε και θα καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας σε ένα ημερολόγιο ο καθένας.


  

Επίσης κάναμε το πείραμα της χλωροφύλλη και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Φυτέψαμε φακές σε δύο γλαστράκια. Το ένα το βάλαμε στην αυλή μας και το άλλο το κλείσαμε σ' ένα ντουλάπι. Τα ποτίζουμε το ίδιο συχνά. Κάναμε προβλέψεις, κάποια παιδιά είπαν ότι δε θα φυτρώσουν οι φακές στο γλαστράκι που είναι στο ντουλάπι και μάλιστα το αιτιολόγησαν " γιατί μέσα στο ντουλάπι δεν έχει ούτε αέρα ούτε ήλιο "









Μια μέρα που πήγαμε να ανοίξουμε το ντουλάπι να ποτίσουμε τις φακές δείτε τι είδαμε!!!!!!!!!!!




Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να μάθουμε ότι τα φυτά χρειάζονται το φως του ήλιου. Μας το έδειξαν οι φακές μας που ξετρύπωσαν από τη χαραμάδα του ντουλαπιού για να βρουν φως και είχαν πράσινα φυλλαράκια ενώ τα βλασταράκια τους που ήταν μέσα στο ντουλάπι ήταν άσπρα. 
Μετά από λίγες μέρες συγκρίναμε τα δύο γλαστράκια και διαπιστώσαμε ότι τα φυτά γίνονται πράσινα λόγω της χλωροφύλλης που δημιουργείται από τον ήλιο.
 Ιδού η απόδειξη


 





Διαβάσαμε το βιβλίο "Πες μου τι χρειάζεται...", του Τζιάνι Ροντάρι Σκεφτείτε τι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα τραπέζι. Ξύλο φυσικά, θα πείτε. Για να έχετε όμως ξύλο, έχετε σκεφτεί τι χρειάζεται; Δέντρο θα μας πείτε, σιγά το δύσκολο. Και για να έχουμε δέντρο χρειαζόμαστε σπόρο. Για να έχουμε σπόρο χρειαζόμαστε καρπό και για να έχουμε καρπό χρειαζόμαστε λουλούδι. Όλα αυτά μας είναι γνωστά αλλά οι περισσότεροι από μας δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτό το συλλογισμό για να φτιάξουμε μια ιστορία που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να φτιάξουμε ένα τραπέζι χρειαζόμαστε ένα… λουλούδι! Τα παιδιά, πάντως, ενθουσιάστηκαν με το συλλογισμό!



 

Διαβάσαμε και " Το ευτυχισμένο σκιάχτρο"


 και φτιάξαμε ένα σκιάχτρο για την τάξη μας κι ένα δικό του ο καθένας







Επισκεφτήκαμε το φούρνο της γειτονιάς μας όπου με μεγάλη χαρά μας έδειξαν όλη τη διαδικασία της παραγωγής ψωμιού και μας κέρασαν διάφορα είδη ψωμιού και κεκάκια.
 








Ευχαριστούμε πολύ!!!









 
Τα ψωμάκια που μας κέρασαν μας έδωσαν την ευκαιρία να φτιάξουμε σύνθετες λέξεις με το ψωμί.

 


Αφού μάθαμε τα πάντα για τη σπορά και για την παραγωγή του ψωμιού, και αφού κόψαμε και κολλήσαμε εικόνες στη σειρά για να περιγράψουμε την ιστορία του ψωμιού, την αναπαραστήσαμε  και ψηφιακά με τη βοήθεια του ανοιχτού λογισμικού δημιουργίας και έκφρασης  Revelation Natural Art. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά, καθένα συμπλήρωνε και ένα στοιχείο στην εικόνα.


 


 Τελειώσαμε το θέμα μας « Σπορά» φτιάχνοντας ποπ κορν το αγαπημένο σνακ των παιδιών.   Πήγαμε λοιπόν όλοι μαζί στην κουζίνα, βάλαμε λίγο λάδι, βάλαμε την κατσαρόλα στο μάτι. Κάναμε ησυχία και σε λίγο αρχίσαμε να ακούμε τα καλαμπόκια που έσκαγαν, τα μυρίζαμε και τα είδαμε να πετάγονται κάτω από το γυάλινο καπάκι της κατσαρόλας. Τα βάλαμε σε μπολ ρίξαμε λίγο αλάτι, τα βάλαμε σε χωνάκια και τα φάγαμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου