Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Παίζουμε με σχήματα και αριθμούς

Οι αριθμοί και τα σχήματα μας προσφέρουν δραστηριότητες με τις οποίες μπορούμε να μάθουμε, να χαρούμε και να διασκεδάσουμε (ιδέες από το pinterest).  Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παιχνίδια με τα σχήματα είναι να σχεδιάσουμε πολλά σχήματα πάνω σε χαρτονάκια και να τα κόψουμε.


  • Σχήματα πάνω στη μοκέτα του δωματίου μας ή στο πάτωμα
Με χαρτοταινίες σχεδιάζουμε όσα σχήματα θέλουμε πάνω στη μοκέτα του δωματίου μας ή στο πάτωμα. Περπατάμε πάνω σε αυτά με διάφορους τρόπους, αργά, πιο γρήγορα, κάνοντας κουτσό ή τον ακροβάτη.
Έπειτα παίρνουμε τα σχήματα που έχουμε σχεδιάσει και κόψει και τα μοιράζουμε στα αντίστοιχα σχήματα που έχουμε φτιάξει με τη χαρτοταινία.
  • Σχήματα στο τζάμι του παραθύρου μας
Κολλάμε στο τζάμι του παραθύρου ή στον τοίχο χαρτιά Α4 (με χαρτοταινία) τόσα όσα είναι τα σχήματά μας  π.χ. ένα για τα τρίγωνα, ένα για τα τετράγωνα, ένα για τους κύκλους.
 Σε κάθε χαρτί κολλάμε τα αντίστοιχα σχήματα.
  • Κολάζ με σχήματα 
Συγκεντρώνουμε τα σχήματά μας και φτιάχνουμε ένα ή περισσότερα κολάζ για να στολίσουμε το δωμάτιό μας (αυτοκινητάκια, σπίτια, ρομπότ, λουλούδια και ότι άλλο φανταστούμε).

  • Σχήματα με οδοντογλυφίδες και άλλα υλικά.
Σχεδιάζουμε σχήματα σε ένα χαρτόνι και με οδοντογλυφίδες, μπατονέτες, μακαρόνια, όσπρια ακολουθούμε το περίγραμμα.

Ώρα για τους αριθμούς
Ευχάριστα παιχνιδάκια για να θυμηθούμε του αριθμούς αλλά και την πρόσθεση.

  • Αριθμοπίτσα 
Σε ένα χαρτόνι ή χαρτί Α4 σχεδιάζουμε ένα κύκλο για να γίνει το ''ζυμάρι'' της πίτσας και το κόβουμε με το ψαλίδι μας. Έπειτα τραβάμε γραμμές έτσι ώστε η πίτσα μας να έχει έξι μεγάλα κομμάτια, τρίγωνα. Σε κάθε κομμάτι γράφουμε έναν αριθμό από το 1-6.  Τώρα θα φτιάξουμε το πάνω μέρος της πίτσας με τα υλικά. Σχεδιάζουμε ένα κύκλο στο ίδιο μέγεθος με το ζυμάρι της πίτσας και ξανακάνουμε γραμμές για να χωρίσουμε τον κύκλο μας πάλι σε 6 κομμάτια. Αυτή τη φορά τα κόβουμε με το ψαλίδι. Πάνω στα τρίγωνα κομμάτια βάζουμε τα υλικά μας (ελιές, ντομάτα, τυρί, σαλάμι). Προσοχή όμως 1 υλικό στο πρώτο κομμάτι, 2 στο δεύτερο , 3 στο τρίτο κτλ. Συνδυάζουμε τώρα το κάθε κομμάτι της πίτσας με τα υλικά, με το κομμάτι της ζύμης. Έτοιμη η αριθμοπίτσα μας!

  • Αριθμοκρεμάστρα
Πάνω σε μια κρεμάστρα κρεμάμε μανταλάκια π.χ. 4 από τη μια μεριά και 3 από την άλλη. Βάζουμε το σύμβολο + στη μέση. Λογαριάζουμε τώρα πόσα είναι όλα μαζί και γράφουμε το αποτέλεσμα.


  • Ρίξε μέσα στα ποτήρια αντικείμενα και μέτρησε τα!
Κόβουμε το κάτω μέρος από δύο πλαστικά ή χάρτινα ποτηράκια. Έτσι τα ποτηράκια μας τώρα δεν έχουν πάτο και μπορούν να πέφτουν από εκεί διάφορα αντικείμενα. Τα κολλάμε πάνω σε ένα χαρτόνι και βάζουμε το σύμβολο + ανάμεσα. Στερεώνουμε ένα κουτί στο κάτω μέρος για να πέφτουν εκεί τα αντικείμενα που ρίχνουμε μέσα στα ποτηράκια (π.χ. μπαλάκια,  καπάκια, φασόλια, σφηνώματα ή μικρά παιχνιδάκια). Πόσα είναι τώρα όλα μαζί; Γράφουμε το αποτέλεσμα.
  • Τούνελ με αριθμούς
Σε ένα κουτί κολλάμε ρολά από χαρτί κουζίνας που τα έχουμε κόψει και πάνω έχουμε γράψει αριθμούς. Τα κολλάμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια διαδρομή. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ή το φτιάχνουμε με πλαστελίνη και το οδηγούμε με απαλές κινήσεις μέσα στο τούνελ. Προσοχή πρέπει να περάσει από όλους τους αριθμούς και με τη σειρά 1, 2, 3, ...

  • Καπάκια και... σύνολα
Κολλάμε καπάκια πάνω σε ένα χαρτόνι. Με λαστιχάκια ''κλείνουμε'' μερικά από τα καπάκια! Μετράμε πόσα είναι όλα μαζί.
  • Ζωντανεύουμε τους αριθμούς












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου