Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Πόλεμος στον κορονοϊό, μένω στο σπίτι και δημιουργώ!

Δυστυχώς τα σχολεία έκλεισαν.
 Όλοι πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας. 
Είναι ευκαιρία να χαρούμε στιγμές με την οικογένειά μας, να διαθέσουμε το χρόνο μας, που τώρα είναι πολύς, σε πράγματα που αγαπάμε και να ξεκουραστούμε. 
Αν τα κάνατε όλα αυτά και σας περισσεύει χρόνος, μπορείτε να βρείτε εδώ κάποιες δραστηριότητες που σας προτείνουμε σαν νηπιαγωγοί, που γνωρίζουν πολύ καλά τα παιδιά σας, τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα τους.
Μέσω της κοινής μας συνομιλίας στο viber και messenger στέλνουμε καθημερινά προτάσεις για δημιουργική, ευχάριστη απασχόληση στο σπίτι, προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να εμπλέκουμε τους γονείς σε αυτή τη διαδικασία.
 Αυτή η μοναδική συγκυρία, δίνει τη σπάνια δυνατότητα στους γονείς να κάνουν πράγματα με τα παιδιά τους και εμείς είμαστε αυτές που μπορούμε να τους βοηθήσουμε.
 Πέρα από τις ιστοσελίδες με εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πέρα από τις ιστοσελίδες με παραμύθια και κατάλληλα βίντεο, θεωρούμε ότι το πιο σπουδαίο είναι γονείς και παιδιά να αξιοποιήσουν την καραντίνα προς όφελος της οικογένειάς τους. Ενθαρρύνουμε τους γονείς να φωτογραφίζουν τις κατασκευές που κάνουν με τα παιδιά τους και να τις ανεβάζουν στην κοινή συνομιλία, ώστε αυτή να λειτουργεί και ως δεξαμενή ιδεών για όλους. 


 ΙΔΕΕΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 


Παραμύθι
   

Μπορείτε να δείτε

Ζωγραφίζουμε κάθε μέρα κάτι από τη ζωή μας μέσα στο σπίτι. Αυτό έχει τη θέση «Ημερολογίου των ημερών του κορονοϊού» και επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και σε γονείς και δασκάλους να τα «αφουγκραστούν» και να καταλάβουν τους φόβους, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους. Όταν τελειώσει η καραντίνα, μπορούν να το κάνουν βιβλίο-ενθύμιο, στο οποίο μπορούν να προσθέσουν και ό,τι άλλο θέλουν, π.χ. φωτογραφίες.
    •           Πάνω σε ένα τραπέζι βάζουμε ό,τι αντικείμενα έχουμε στο σπίτι μας π.χ κορδέλες , κουμπιά, βαμβάκι διάφορα υφάσματα  κ.λ.π.
      Κλείνουμε τα μάτια με ένα μαντήλι
      και προσπαθούμε να ....ανακαλύψουμε το κάθε αντικείμενο!!!!
    •  Φτιάχνουμε το καταφύγιό μας κάτω από ένα γερό τραπέζι, με τη βοήθεια των γονιών μας. Εκεί απομονωνόμαστε για να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, το μετατρέπουμε σε σπίτι, καράβι, ιατρείο ή ό,τι άλλο θέλουμε, καλούμε τους γονείς να μας διαβάσουν ένα βιβλίο. 
    • Ανακαλύπτουμε την άνοιξη στο μπαλκόνι ή την αυλή μας. Παρατηρούμε και καταγράφουμε: φυτά (φύλλα, μάτια, μπουμπούκια), έντομα, πουλιά, μυρωδιές, καιρό. Φυτεύουμε σπόρους και βολβούς, τους φροντίζουμε και τους βλέπουμε να μεγαλώνουν. 
    • Ανακαλύπτουμε...το σπίτι μας! Πόσα δωμάτια έχει; Ποιο είναι το πιο μεγάλο; Και το πιο μικρό; Πώς μπορούμε να το μάθουμε αυτό; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε; Πόσα βήματα χρειάζονται για να πάω από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο; Ποια σχήματα μπορώ να ανακαλύψω μέσα στο σπίτι μου;
      Γράφουμε όλους τους ήχους που ακούμε, μέσα και έξω από το σπίτι, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Πότε ακούμε τους πιο πολλούς; 
    •  
       Διαλέγει όλη η οικογένεια μαζί μια μικρή ιστορία ή ένα γνωστό παραμύθι, χρησιμοποιεί αξεσουάρ που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και τη δραματοποιεί. Αν θέλει την στέλνει σε βίντεο στην κοινή συνομιλία και οι υπόλοιπες οικογένειες μαντεύουν την ιστορία.
    •  
      Ανταλλάσσουμε συνταγές: «Γράφουμε» ,  με όποιο τρόπο φανταστούμε, μία δικιά μας συνταγή και την στέλνουμε στα παιδιά για να την «διαβάσουν» και φυσικά αν θέλουν να την φτιάξουν και να μας στείλουν το αποτέλεσμα. Τους ζητάμε,  όταν φτιάξουν κάποιο φαγητό ή γλυκό που τους αρέσει, να κάνουν το ίδιο, με το δικό τους τρόπο. Μπορούν να γράψουν την ποσότητα και δίπλα να ζωγραφίσουν τα υλικά ή να γράψουν τις αντίστοιχες λέξεις. Ή να τη «γράψουν», με αληθινά αντικείμενα!

    •        



    • Γυμναζόμαστε όλοι μαζί, διασκεδάζοντας και ψάχνοντας να βρούμε τους πιο πρωτότυπους και αστείους τρόπους, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, έπιπλα και υλικά που έχουμε στο σπίτι μας!

      https://www.facebook.com/coop.la.matita/videos/157435118614381/


    • Τι μπορούμε να φτιάξουμε (ή τι παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε), με καπάκια ή με ρολά από χαρτί υγείας, κουζίνας, κλπ; Ξεκινάμε με αφετηρία την έμπνευση και τις ιδέες που μας στέλνουν τα παιδιά και το εμπλουτίζουμε με περισσότερες δραστηριότητες. 



      Φτιάχνουμε το χάρτη του δωματίου μας: Επειδή τον προηγούμενο μήνα είχαμε ασχοληθεί με ταξίδια, χάρτες, πυξίδα, κυνήγι χαμένου θησαυρού, ζητήσαμε από τα παιδιά να φτιάξουν το χάρτη του δωματίου τους. Έτσι ξαναθυμούνται σύμβολα, θέση και προσανατολισμό στο χώρο, σημεία του ορίζοντα, κλπ. 


                               Γινόμαστε «εξερευνητές»
         Ψάχνουμε μέσα στο σπίτι μας να βρούμε πράγματα που το όνομά τους αρχίζει από το πρώτο γράμμα του ονόματός μας.
         Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει και με βάση τα χρώματα π.χ ψάχνουμε να βρούμε αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας και είναι κόκκινα.

      Γράφουμε πάνω στο αλάτι ή στο αλεύρι
           Στο καπάκι από μια κούτα (π.χ παπουτσιών) ή  σε μια λεία επιφάνεια όπως ένα ταψί βάζουμε κάθετα λωρίδες από χρωματιστά χαρτιά. Καλύπτουμε την επιφάνεια με αλάτι ή αλεύρι ίσα ίσα για να καλυφθεί ο πάτος. Είμαστε έτοιμοι για να αρχίσουμε το γράψιμο. Με το δάχτυλο μας ή με ένα ξυλάκι γράφουμε γράμματα, αριθμούς, σχήματα, λέξεις.







       Επειδή ξέρω πόσο αρέσει στα παιδιά να γυρίζουν τον τροχό της τύχης, σας έφτιαξα "Τον τροχό της καραντίνας" Όταν δεν ξέρετε με τι θα ασχοληθείτε, θα τον γυρνάτε κι όπου τύχει αυτή τη δραστηριότητα θα κάνετε. Εγώ ξέρω βέβαια από πριν ότι πιο πολύ θα τον γυρνάτε, για να ακούτε τα χειροκροτήματα και τα κομφετί που πέφτουν. Δεν πειράζει. Καλό είναι κι αυτό. Μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να διαβάζετε τι σας έτυχε.
      Όπως θα δείτε μπορείτε να φτιάξετε και τον δικό σας, πχ με τα ονόματα της οικογένειας σας με τίτλο "ποιος θα κάνει την κάθε δουλειά του σπιτιού".
      Καλή διασκέδαση


       Ο Τροχός της καραντίνας


      Ας τραγουδήσουμε
        Απρίλη μου ξανθέ




      2 Απριλίου γιορτάζουμε την Ημέρα του παιδικού βιβλίου. Ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
      Οι γονείς σας θα σας διηγηθούν τη ζωή αυτού του μεγάλου παραμυθά.
       Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

       Αυτός λοιπόν ο παραμυθάς είχε πει: "Οτιδήποτε βλέπεις, μπορεί να γίνει παραμύθι"

      Σκέφτηκα λοιπόν και σεις ανοίγοντας αυτό το κουτί που σας στέλνω με τις τέσσερις εικόνες να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι.
      Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.
      Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, φτιάξτε το δικό σας παραμύθι, πείτε στους γονείς σας να το γράψουν και να το στείλουν αλλά μπορείτε και να μας το αφηγηθείτε εσείς.

      Φτιάξε το δικό σου παραμύθι



      Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου παρουσιάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο με ζωγραφιές, με σύντομη αφήγηση ή ακόμα και με δραματοποίηση.

      Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες 

          Σελιδοδείκτες λαγουδάκια


      Ένα υπέροχο τραγούδι  για τα βιβλία
           
      Παίζουμε με τους ήχους
      Παιδιά, θέλετε σήμερα να γίνετε κυνηγοί ήχων; Ακούστε τι θα κάνετε:
      1. Ζητήστε από τη μαμά ή το μπαμπά να σας δώσουν ένα σακούλι ή ένα άδειο κουτί.
      2. Ζητήστε τους να σας κόψουν μικρά χαρτάκια (π.χ. 10Χ10)
      3. Πάρτε μαζί σας τα χαρτάκια, το άδειο σακούλι ή κουτί και μολύβια ή μαρκαδόρους. Περάστε με προσοχή και με τα αυτιά σας τεντωμένα από όλα τα δωμάτια του σπιτιού και, αν το επιτρέπουν οι μεγάλοι και ο καιρός, από το μπαλκόνι. Κάθε φορά που θα ακούτε έναν ήχο, θα ζωγραφίζετε την πηγή του σε ένα χαρτάκι και θα το βάζετε στο σακούλι σας. Μπορείτε, επίσης, αν θέλετε, να γράφετε τον ήχο, αντί να τον ζωγραφίζετε. Αυτό θα το κάνετε πολλές φορές μέσα στη μέρα, μην τυχόν και σας ξέφυγε κανένας ήχος και κυκλοφορεί ελεύθερος!
      4. Το απόγευμα, ανοίξτε το σακούλι σας, να δείτε πόσους ήχους «πιάσατε». Φωτογραφίστε τους, να τους δούμε κι εμείς! Για να δούμε ποιος θα πιάσει τους πιο πολλούς!

      Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης : Online Τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου