Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Υποδεχόμαστε τον Μάη με χαρά !

Ο Απρίλης μας αποχαιρέτησε και έδωσε την σκυτάλη του στον Μάη, τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης. Έναν μήνα γεμάτο με λουλούδια! Έναν μήνα που ξεκινά με μια υπέροχη γιορτή, την γιορτή της Πρωτομαγιάς! Παραμένουμε στο σπίτι αλλά γιορτάζουμε όσο πιο όμορφα γίνεται φτιάχνοντας τα λουλούδια του Μάη με διάφορους τρόπους. 

  • Λουλούδια με...αλάτι                                                                  
  Μέσα σ' ένα ποτήρι βάζουμε αλάτι και μ' ένα μαρκαδόρο το ανακατεύουμε. Γίνεται κάτι...μαγικό! Το αλάτι χρωματίζεται. Μπορούμε να χρωματίσουμε με διάφορα χρώματα. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε λουλούδια ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε πάνω σε ένα χαρτί Α4 και καλύπτουμε το σχέδιο με αρκετή κόλλα στικ. Ρίχνουμε το αλάτι πάνω στην επιφάνεια που έχουμε καλύψει με κόλλα, αφήνουμε λίγο να στεγνώσει και έπειτα τινάζουμε το αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!  
  • Λουλούδια...ψηφιδωτό
Συγκεντρώνουμε διάφορα χαρτιά λευκά ή χρωματιστά (Α4 ), εφημερίδες ή χαρτιά περιτυλίγματος. Τα σκίζουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια, δεν χρειάζεται  ψαλίδι. Σχεδιάζουμε τα λουλούδια μας και αφού καλύψουμε το σχέδιο με αρκετή κόλλα στικ, κολλάμε τα μικρά χαρτάκια πάνω στα πέταλα των λουλουδιών. Το λουλούδι μας είναι...ψηφιδωτό.
  • Μαργαρίτες με λωρίδες από χαρτί Α4
Σχεδιάζουμε ευθείες γραμμές πάνω σε ένα χαρτί Α4, τις κόβουμε με το ψαλίδι και τις κολλάμε πάνω σε ένα άλλο χαρτί Α4 ενώνοντας τις άκρες τους. Γυρίζουμε την άλλη άκρη της κάθε λωρίδας,  την κολλάμε και αυτήν στη μέση. Κόβουμε ένα κύκλο για τη γύρη, τον κολλάμε και οι μαργαρίτες μας είναι έτοιμες.

  • Το χεράκι μας γίνεται λουλούδι
Σχεδιάζουμε την παλάμη μας πάνω σε ένα χαρτί Α4 την χρωματίζουμε και στα δαχτυλάκια μας πάνω φτιάχνουμε λουλούδια. Η γλάστρα μας είναι έτοιμη.
  • Γινόμαστε φωτογράφοι λουλουδιών
Φωτογραφίζουμε λουλούδια που έχουμε στο σπίτι μας, στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας, στέλνουμε τις φωτογραφίες στην κυρία μας και γίνονται...παζλ και παιχνίδια μνήμης.
(Πατήστε τους επόμενους συνδέσμους που έχουν τις ονομασίες των λουλουδιών για να παίξετε)
  • Βίντεο με λουλούδια
Μαθαίνουμε τα ονόματα των λουλουδιών βλέποντας το παρακάτω βίντεο
  • Φτιάχνουμε στεφάνια
Φτιάχνουμε στεφάνια με όσπρια και ζυμαρικά


Ζωγραφίζουμε  λουλούδια ή τα σχεδιάζουμε πάνω σε χρωματιστά χαρτιά, τα κόβουμε και τα κολλάμε πάνω στο στεφάνι.



  • Παίζουμε με ανθοδοχεία λουλούδια και σχήματα
Πάνω σε ρολά σχεδιάζουμε σχήματα, τρίγωνο, τετράγωνο και κύκλο. Φτιάχνουμε λουλούδια και η γύρη τους έχει ένα αντίστοιχο σχήμα. Πρέπει να συνδυάσουμε τα λουλούδια με τα ανθοδοχεία τους!

  • Παίζουμε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Σχεδιάζουμε έξι μεγάλα πέταλα πάνω σε χαρτιά Α4 έτσι ώστε όταν ενωθούν να δημιουργήσουν ένα λουλούδι. Σχεδιάζουμε ένα κύκλο για τη γύρη. Κρύβουμε τα πέταλα και τη γύρη σε διαφορετικά μέρη μέσα στο σπίτι μας ή στον κήπο μας. Πάνω στο κάθε πέταλο έχουμε γράψει μία ερώτηση στην οποία τα παιδιά θα πρέπει να απαντήσουν σωστά για να προχωρήσουν στο επόμενο πέταλο. 
Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι οι εξής:
- Ονόμασε ένα λουλούδι που είναι κίτρινο.
- Ποιο λουλούδι έχει αγκάθια στο κοτσάνι του ;
- Μ΄αγαπά δε μ΄αγαπά; Ποιο είναι το λουλούδι που ρωτά;
- Τι χρώμα έχει η παπαρούνα;
- Σε ποιο έντομο αρέσει να κάθεται πάνω στα λουλούδια;
- Αν ήσουν λουλούδι τι λουλούδι θα ήθελες να ήσουν;
( η ερώτηση για τον κύκλο) Η ρόδα και το πιάτο έχουν το σχήμα αυτό, για ποιο σχήμα σας μιλώ;
Αφού τα έχουν βρει τώρα όλα, τα πέταλα και τη γύρη συνθέτουν το λουλούδι.
  • Τραγουδάμε για τον  Μάη το τραγούδι του Π. Θαλασσινού
''Ο Μάης έχει μυστικά''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου